Студенти

Кандидат-студенти

Кандидатстудентски прием за Бакалавър

За специалност „Инженерен дизайн“ се кандидатства с изпити по Рисуване и Композиция. В Правилник 2021 са дадени общи указания и за двата кандидатстудентски изпита за специалност “Инженерен дизайн”.

Предварителни кандидатстудентски изпити ще се проведат, както следва:
Рисуване – на 16.04.2022г.(събота), 9ч. – в ТУ или дистанционно и
Композиция – на 17.04.2022г.(неделя), 9ч. – в ТУ или дистанционно

Редовните кандидатстудентски изпити ще бъдат:
Рисуване – на 03.07.2022г.(неделя), 9ч. – в ТУ или дистанционно и
Композиция – на 04.07.2022г.(понеделник), 9ч. – в ТУ или дистанционно

повече и на сайта на ТУ-София

Приемането на документи и такси за кандидатстване може да стане в ТУ–София, онлайн на сайта на ТУ-София и в регионалните центрове за приемане на документи.

За актуална информация, свързана с кандидатстудентския прием следете на портала на ТУ-София priem.tu-sofia.bg.

Правилата за приемане на студенти в ТУ-София са описани подробно в Правилник 2022, публикуван за кандидатстудентската кампания.

Кандидатстудентски курсове

Катедра „Инженерен дизайн” при Машиностроителен факултет на ТУ – София организира подготвителен кандидатстудентски курс по Рисуване и Композиция за специалност „Инженерен дизайн“:

 • Подготвителен курс през 2021г.: от 6-ти февруари 2021г. до 3-ти април 2021г. (всяка събота) в ателиета 4501, 4502 и 4508 (4-ти учебен блок на ТУ-София) при спазване на всички противоепидемични мерки.

  Рисуване – всяка работна събота от 9:00ч. до 13:00ч. (5 учебни часа)
  Композиция – всяка работна събота от 13:30ч. до 17:30ч. (5 учебни часа)

  КАНДИДАТ-СТУДЕНТИТЕ СА ЗАДЪЛЖЕНИ ДА НОСЯТ МАСКИ!!!

  За справки и информация: инж. Милка Иванова, каб. 4524, блок 4 на ТУ-София, тел. 0895 58 85 76.

 • Ускорени кандидатстудентски подготвителни курсове

 • !!! ВЕРОЯТНО през юни 2022г.

  Катедра „Инженерен дизайн“ при Машиностроителен факултет на ТУ – София организира УСКОРЕН подготвителен кандидатстудентски курс по Рисуване– 5 учебни часа от 9.00 ч до 13.00 ч. и Композиция – 5 учебни часа от 13.30 ч. до 17.30 ч. за специалност „Инженерен дизайн“ в рамките на 12 занятия, в ателиета на катедра „Инженерен дизайн“ (4501, 4502, 4508).

 • Изпит по РИСУВАНЕ

  Информация за изпит по Рисуване

  Галерия с кандидатстудентски изпитни задачи по Рисуване

  Изпит по КОМПОЗИЦИЯ

  Информация за изпит по Композиция

  Галерия с кандидатстудентски изпитни задачи по Композиция

  ВАЖНО

  За кого е предназначена тази специалност и за кого не е подходяща?

  Тази специалност е подходяща за лица с явно изразени иновативни нагласи, способни да изобразяват идеите си, да притежават способности и умения да интепретират хармонизирани и композиционно добре структурирани системи, но и да ценят аналитичните методи и логическите изводи. Бъдещите инженер-дизайнери не би трябвало да са подвластни на стереотипи.

  доц. д-р инж. Мирослав Денчев

  Подходяща е за хора, които биха искали да създават, творят, конструират. Интересуващи се от света около себе си, любопитни, креативни, широко скроени. Готови да се нагърбят с решаването на проблеми. Готови да търсят отговори и да експериментират. Не е подходяща за хора нямащи отношение към естетиката, стила, визията, конструирането, както и към рисуването и логиката.

  гл. ас. д-р Емилия Очкова

  За талантливи, креативни, млади хора. Не е подходяща за фиктивно следващи мързеливци.

  гл. ас. д-р Здравка Брайкова

  Специалността е най-подходяща за хора, които желаят да се занимават сериозно с дизайн. Не е подходяща за хора без мотивация.

  доц. д-р инж. Георги Червендинев

  За хора, които съчетават в себе си креативно и логическо мислене. Хора със силно изразени артистични наклонности не биха били подходящи за специалността.

  гл. ас. д-р инж. Боряна Георгиева

  За любопитни и неуморни хора, които не се страхуват да скочат в дълбоката вода.

  гл. ас. д-р Яна Юнакова

  Специалността ИД е подходяща за студенти, бъдещи инженер-дизайнери, които имат склонност към прилагането на художествен и естетичен подход при решаването на реални инженерни задачи.

  проф. д-р инж. Николай Ангелов

  Какви знания и умения са необходими на студентите, за да преминат през годините на обучение и да завършат успешно?

  Да имат настройката да мислят и да си задават въпроси, да бъдат сръчни – другото се наваксва. :)
  Естествено трябва да бъдат креативни и да не ги мързи, което ще рече, че трябва да имат истинска мотивация да се занимават с дизайн, което пък от своя страна значи, че няма място за рутина и трябва да бъдат готови да превключват между различни задачи.

  гл. ас. д-р инж. София Ангелова

  Еднакво добре усвоени знания и развити умения и в инженерните, и в художествените аспекти на специалността. Балансирано инженерно и артистично мислене.

  гл. ас. д-р инж. Боряна Георгиева

  Необходимо е да имат непрекъснато желание да учат нови неща и развиват своите умения в проектирането.

  доц. д-р инж. Георги Червендинев

  Преди всичко е необходима лична мотивация, ясни цели, упоритост, трудолюбие. Всички тези качества са необходими, за да се развият заложбите и таланта, който студента притежава. :) А е нужно да имат усет към форма, цвят, конструкция, логическо и абстрактно мислене.

  гл. ас. д-р Емилия Очкова

  За успешното завършване на обучението по Инженерен дизайн е необходимо студентите да имат малко талант и силна мотивация да покрият изискванията за успешен учебен процес. Интелектуалният фон, който трябва да притежават като съвкупност от теоретични знания и практически умения е необходимо да не е тясно профилиран, а в рамките на нормалното и постижимото с тенденция към многостранно развитие.

  доц. д-р инж. Мирослав Денчев

  На студентите от специалността ИД са необходими достатъчно знания в областта на точните науки – математика, физика, материалознание, машинознание, ергономия, специализирани конструкторски и дизайнерски програмни продукти, както и познания и умения, постигани с помощта на компютърни програми по цветознание, формоизграждане и компютърно рисуване и прототипиране.

  проф. д-р инж. Николай Ангелов

  Основни: формообразуване, композиция, тектоникa, ергономия, техническо документиране, материалознание и компютърни технологии.

  доц. д-р инж. Алекси Момов

  Познания в областта на точните науки и изобразителното изкуство, но най-вече широка обща култура, аналитичност, креативност и творческа продуктивност.

  гл. ас. д-р инж. Светла Василева

  Какви са възможностите за реализация на студентите по специалността след получаването на диплома от ИД?

  Широкия спектър от познания, които студентите получават им дава възможност за реализация в различни направления на дизайна.

  гл. ас. д-р Яна Юнакова

  Предвид теоретичните аспекти при подготовката на инженер-дизайнерите и в съответствие с техните индивидуални способности, интереси и желания те могат да се адаптират бързо към различните продуктови сегменти на икономиката. Обучението е широко профилно и създава възможности за мобилност при избора на конкретни сфери на реализация.

  доц. д-р инж. Мирослав Денчев

  За жалост реализацията е трудна на нашия пазар, но подготовката която получават нашите студенти е широка и им дава шансове в редица области на дизайна.

  гл. ас. д-р Емилия Очкова

  Във всички фирми, които произвеждат потребителски стоки и изделия.

  доц. д-р инж. Алекси Момов

  В проектантски фирми, в големи фирми в дизайнерския отдел, самостоятелно по проекти, вкл. от България за чужбина.

  гл. ас. д-р инж. Светла Василева

  За съжаление у нас, поради неработещата в момента индустрия, тези наши възпитаници, с изключение на онези, които се насочват в областта на графичния дизайн и по-конкретно при подготовката на печатни и рекламни издания, не намират веднага или желаната реализация.

  проф. д-р инж. Николай Ангелов

  Мога да кажа от личен опит, че когато човек е безкомпромисен към себе си, желанията и мечтите си и искрено и истински следва повика на сърцето си – успехът е сигурен.

  гл. ас. д-р Михаела Гаджева

  Научете повече за дисциплините и обучението в специалност „Инженерен дизайн“

  Разгледайте проекти на студенти и преподаватели от специалност „Инженерен дизайн“

  Прочетете интересни истории на бивши студенти от специалност „Инженерен дизайн“

  Включете се в дизайн мрежа и създайте контакти с дизайнери от България и чужбина