Scarfey O’Shrug

Автори / Трикотаж

гл. ас. д-р инж. София Ангелова
гл. ас. д-р инж. Боряна Георгиева

Електроника

инж. Димитър Стайков
консултанти от Smart Fab Lab
електронни компоненти от Роботев

Концепция

Името на проекта съчетава в едно английските думи „scarf” и „shrug”, тъй като разработваният продукт съчетава в едно шал и ръкави.

Идеята за Scarfey O’Shrug възникна по време на хакатон за създаване на носими устройства Hack&Wear, с който през 2017г. стартира европейският проект WEAR Sustain. В този хакатон екипът на гл. ас. д-р инж. София Ангелова и гл. ас. д-р инж. Боряна Георгиева спечели първо място и голямата награда на София Тех Парк.

Впоследствие идеята се разви до първи прототип, като от месец март 2018г. екипът има регистриран полезен модел за устройство за контрол положението на тялото на потребителя в Патентно ведомство на Република България.

Scarfey O’Shrug е трансформируема дреха-аксесоар, чиято идея като носимо устройство (т. нар. wearable) е да подпомага коригирането на неправилната стойка и да позволява контрол върху положението на тялото, по-точно гръбнака в областта на врата и раменете на потребители, ползващи компютър, в седяща работна поза, в рамките на стационарно работно място. Следенето на положението на гръбнака на потребителя се осъществява по три координати от сензори, а сигнализацията е под формата на дискретна вибрация. Целият електронен блок на устройството се фиксира симетрично спрямо медианната равнина, на границата на шийната и гръдната области на гръбначния стълб, като се интегрира в дреха, която максимално плътно прилепва към раменете и горната част на гърба на потребителя. Това позволява ненатрапчивото следене на положението на тялото и гръбнака. Предвидено е електронният компонент ще бъде монолитен и автономен, което да позволява неговото дискретно прикрепяне и отделяне от текстила, който от своя страна да може да се пере и почиства.

По случай първата година от основаването на лаборатория IDLab към катедра “Инженерен дизайн” под формата на флашмоб бяха демонстрирани първи прототипи на носимото устройство.

снимки: Алекс Корнев и Емилия Очкова-Димитрова