Футболни фантазии

Описание

Арт-проект „Футболни фантазии от Германия” беше посветен на световното футболно първенство през лятото на 2006г. По инициатива на Посолството на Федерална Република Германия в България в лицето на културния референт г-н Фердинанд фон Вайе и с незаменимата подкрепа на сътрудник в отдела за култура и образование г-жа Мила Илиева, в рамките на проекта беше проведен конкурс за млади студенти по дизайн и изкуства.

Ръководител на проекта

гл. ас. Светла Василева

Студентски работи по проекта

Насърчавани и подпомагани от своите преподаватели Емилия Чаушова, Емилия Очкова, Светла Василева и София Ангелова, студенти от различни курсове на специалност “Инженерен дизайн” представиха свои идеи в три направления: късометражен филм, атрактивни модни изделия от нетрадиционни материали и продукти за фенове (сувенири, талисмани, плакати, картички и др.).

След провеждането на конкурса, в периода 15 – 22 май 2006 г., в зали “Безименна” и “Гъливер” на Центъра за култура и дебат Червената къща “Андрей Николов” се състоя изложба, представяща работите на студентите.

В приключилия конкурс „Футболни фантазии от Германия“ посолството на ФР Германия награди по категории:
– Маргарит Ралев и Димитър Димитров-dimara за късометражен филм;
– Илия Бешовишки за дизайна на играчка – футболен талисман;
– Георги Петров, Димитър Димитров-dimara и Димитър Димитров за макет на футболен стадион и
– Георги Петров и Пламен Гаврилов за брошура с карикатури на футболна тематика.

За изработването на атрактивни облекла от нетрадиционни материали бяха отличени: Анна Иванова, Таня Иванова, Петя Кръстева и Марина Шидерова.

На територията на ТУ-София, специално по повод участието в арт-проект “Футболни фантазии от Германия”, зам.-ректорът доц. Румен Пранчов лично поздрави студентите от специалност „Инженерен дизайн“.

Откриване на футболното първенство

На 9-ти юни 2006г. Немското посолство отбеляза старта на Световното първенство по футбол. Временно управляващият мисията на Германия в България Елмар Тимпе и студенти от специалност ИД на ТУ – София посрещнаха гостите с добро настроение и всички ознаменуваха победата в първия мач с немска бира и наденички.

Изложбата е отразена в бюлетина на Центъра за култура и дебат „Червената къща“, брой 19 от 2006г.
Връчването на наградите на студентите е отразено в “Награди за наши дизайнери – студенти от специалност Инженерен дизайн”, Вестник нов технически авангард – брой 5 (70/458), ноември 2006 г.