Проекти на Лаборатория ИД

Nomad

Oписание

„Nomad“ е проект на електрическият градски мотоциклет, чието име е вдъхновено от номадизма и неговите характеристики – мобилност, приспособимост и контакт с околната среда. В проекта са заложени две основни концепции, които са свързани с подобряване на комфорта и сигурността – RideIn и „Natural Tilting Control“. RideIn предствалява мотоциклетна рама, която обхваща водача и пътника зад него. По този начин водачът не е върху мотоциклета (на английски език – ride on), а вътре в него, в рамката – Ride in. Тази рамка осигурява по-голяма пасивна защита на пътуващите и ги предпазва от насрещен вятър и дъжд. Двете страни на мотоциклета са отворени и по този начин се запазва контакта на возещите се с околната среда – температура, звук и винаги свеж въздух. Natural Tilting Control представлява система на двуколесно предно окачване, което осигурява свободно наклоняване на мотоциклета, аналогично с това на двуколесните превозни средства. При спиране, автоматичен механизъм блокира наклоняването на мотоциклета, и елиминира необходимостта от подпирането му с крак от водача. Механизмът на предното окачване увеличава управляемостта при движение и улеснява спирането и паркирането.

Участници

Автор:
доц. д-р инж. Георги Червендинев

Реализация на макета:
Smart Fab Lab

Mакетите бяха изработени на 3D принтер в лабораторията за дигитално производство Smart Fab Lab. Макетът на мотоциклет е в мащаб 1:5.

Катедра ” Инженерен дизайн” представи проекта „Nomad“ заедно с проекта „Smart booths“ на Световното изложение за архитектура и дизайн в Прага – International Festival Architecture Week Prague, Manes Hall наред с около осемдесет проекти от Чешката република и тридесет и седем проекта от други държави. Архитектурната седмица по традиция представя едни от най-интересните проекти, свързани с архитектура, транспорт и градоустройство, като темата на фестивала през 2016г. „Органичен град“ (Organic city) разглежда градовете като живи, функциониращи и еволюиращи организми, чиито индивидуални компоненти се свързват помежду си, за да формират една естествена среда за живеене.

Линкове

Проектът “Nomad” с участие в Архитектурна седмица в Прага – 26.09 – 09.10.2016г.