Проекти на Лаборатория ИД

arctonic

Автор

доц. д-р инж. Георги Червендинев

Концепция

Arctonic съчетава две понятия – арка и тектоника, като по-конкретно представя тектонична връзка между дъги чрез разглобяеми сглобки.

Arctonic предполага продължителна емоционална връзка продукт-потребител, която се изгражда въз основа на възможността за опознаването на конструкцията и изживяването при собственоръчното й сглобяване от страна на потребителя, а от друга страна въз основа на възможността да се промени цялостната визия чрез смяна на един или повече детайли от конструкцията. Така може да се постигне многократен редизайн, чрез който да се получи различен стайлинг и индивидуализиране на продукта според различни предпочитания. В конкретния случай, в представените експонати са използвани ламарина от неръждаема стомана, шперплат, масивна дървесина и стъкло. Технологично арките се реализират чрез детайли, рязани от листов материал, сглобени с болтове, гайки и една конструктивна новост – специална пластина.

За пръв път концепцията Arctonic беше представена като серия мебели за специализирано интериорно обзавеждане от нискоемесийни материали.
Изложбата arctonic беше официално открита на 13 март 2018г. в галерия “Техне” на ТУ-София и с нея лаборатория IDLab отбеляза своя първи рожден ден.